Message Icon
E-mail adresa
jzudzmojkovac@t-com.me
Phone Icon
Telefon
+382 (0)50 472 246
Dzmk 2

Istorijat Doma zdravlja Mojkovac

   Zdravstvena služba predstavlja važan segment svakog naprednog društva. Iako je zdravstvena služba Mojkovca relativno mlada , postoji od 1953.godine pršlo je već nekoliko generacija zdravstvenih radnika koji su svoj radni vijek i velikim dijelom životni uložili u razvoj zdravstvene službe Mojkovca. Razvoj zdravstvene službe Mojkovca može se podijeliti na tri perioda :

  • Period rada Zdravstvene stanice samo sa jednim ljekarom;
  • Period rada Zdravstvene stanice sa više ljekara od 1963.do 1972.godine i
  • Rad Doma zdravlja „Boško Dedejić“ Mojkovac od 1972 do danas

Dzmk 2

   Prvi zdravstveni radnici bili su ljekarski pomoćnik Vidak Sekulić i bolničarka Ljubica Vuković. Oni su počeli raditi u tada izgrađenoj zgradi ambulante 1949.godine koja je bila prizemna i sa skromnim uslovima. Renoviranjem zgrade 1959.godine zgrada je proširena za stacionar, a takođe je dograđen dio za apoteku, kuhinju i vešeraj. Ljekari iz Bijelog Polja su tri puta nedeljno obilazili i zbrinjavali pacijente sve do maja 1953.godine kada dr Gerik Rudolf prelazi da radi u Mojkovac, koji odluom Narodnog odbora Opštine Mojkovac postaje Zdravstvena stanica. Za prvog upravnika imenovan je dr Gerik. Od 1961.godine upravnik  postaje dr Rajko Stevović a potom nakon 1972.godine kada Zdravstvena stanica postaje Dom zdravlja za prvog direktora je imenovan dr Todor Baković.

Dzmk 1

   Izgradnju Doma zdravlja u mnogome je pomogao ubrzan razvoj drvne industrije „Vukman Kruščić“ kao i razvoj rudarstva rudniku „Brskovo“, kasnije porastom broja stanovnika i izgradnja hotela, gimnazije i osnovne škole. Dom zdravlja je jedan od prvih novoizgrađenih zdravstvenih objekata u Republici. Bila je to zlatna decenija u zdravstvu kada je 70ih godina direktor Republičkog zavoda za socijalno osiguranje bio Branko Filipović čije su zasluge nemjerljive za izgradnju tadašnjih zdravstvenih objekata. Svečano otvaranje Doma zdravlja bilo je 4.novembra 1972.godine. Poslije odlaska dr Todora Bakovića iz Mojkovca za direktora je imenovan Dr Radovan Jovanović, specijalista ginekolog koji je tu fukciju obavljao od 1985.godine. U periodu od  2011.godine do februara 2021.godine funkciju direktora je obavljala dr Ikonija Minić, specijalista pneumoftiziolog. Od februara 2021.godine direktor Doma zdravlja Mojkovac je dr  Miloje Zejak, specijalista pedijatar.

Ostavite odgovor